I forbindelse med vedligeholdelsesarbejdet af søkabler, som blev udført af undervandsrobotter (ROV), var der behov for at effektivisere processerne, samt undgå bekostelige skader og unødvendige forsinkelser.

 

En udfordring bestod i, at føreren af undervandsrobotten (ROV), der blev benyttet til arbejdet, ikke kunne måle, hvor hårdt trenching sværdet blev belastet, når det skar sig igennem havbunden for at begrave søkablet. En mindre overbelastning af sværdet kunne nemt resultere i skader.

 

Odense firmaet, Vetec A/S, der specialiserer sig i udviklingen af vejecellesystemer til forskellige industrier såsom offshore industrien, designede og producerede en undervandsvejecelle til en ny ROV 107-1100.

 

Vejecellen måler helt præcist, hvor hårdt der bliver trenchet under vandet, og videregiver informationerne til føreren. Med installationen af vejecellen kunne føreren nu følge den nøjagtige belastning af sværdet, og arbejdet under vandet kunne effektiviseres samtidig med at overbelastning og skader på undervandskonstruktionerne og ROV’en kunne minimeres.